20

Farvede snurretoppe

  3 runde papskiver inddeles i 12 felter, og males henholdsvis rød - grøn, rød - blå og grøn - blå.
  En fjerde skive deles i 7 felter, ca. 51 grader, og disse males med de syv regnbuefarver: Violet, blå, grøn, gul, orange, rød, lilla.
  En blyant stikkes gennem midten af skiverne, så de kan snurre som en top. Når skiverne snurres hurtigt rundt, kan øjnene ikke nå at opfatte farverne hver for sig, men man ser kun det blandede lys. Farverne flyder sammen så vore øjne opfatter skivernes farver som blandet til hvidt. Dette sker dog kun når farverne er meget rene. I praksis vil skiverne ses som lys grå eller beige.
  Hvis der males røde grønne eller blå prikker på en skive og den snurres , vil der opstå farvede ringe.
  Ses en fjernsynsskærm gennem et forstørrelsesglas, består billedet af små bitte tern med farverne rød, grøn og blå. Ternene flyder sammen, når de ses på afstand, og lyset fra de farvede tern kan blandes så billedet kan vise alle farver.

Filtpennetest

  Afsæt 3 eller 4 forskelligt farvede pletter på trækpapir eller kaffefilter, ca 5 mm fra papirets kant.
  Lad papiret suge lidt vand. I løbet af kort tid vil det vise sig hvilke farver, der er blandede. De forskellige farvepigmenter suges op med forskellig hastighed. Derved skilles farverne ad, og man kan se hvilke farver, der tilsammen udgør den oprindelige farveplet.
  Det samme kan prøves med chokoladelinser.