19

Farveæsker

  Skær et stort hul i låget på 4 skotøjsæsker og sæt farvet cellofan i farverne rød, gul, blå og grøn over hullet. Lav et ca 2 cm stort hul i enden af skotøjs-æskerne, så en lommelygte kan lyse ind i æsken.
  Læg en rød og en grøn ting ned i æsken med det røde låg, og lys ind i æsken med lygten. Den røde cellofan slipper kun rødt lys igennem. Den røde genstand ser rød ud, fordi den reflekterer mest rødt lys som kan passere gennem filteret, der dannes af den røde cellofan. Det grønne lys som den grønne genstand skulle kaste tilbage er blevet standset af filteret og genstanden ser derfor mørk ud.
  Tilsvarende kan man nu prøve med de andre farvede låg. Anvender man f. eks. farvede legeoklodser som genstande, kan man prøve at gætte, hvilken farve en klods har, når man tager låget af.

Sort æske.

  En æske males sort indvendig, og på den ene side, hvor der skæres et hul. Hullet vil være sortere end den sortmalede flade. Hullet sender ikke noget lys tilbage, derfor er det helt sort.
  Hvide ting reflekterer alle lysets farver, mens sort næsten ikke reflekterer noget lys.
  Farvede ting reflekterer kun visse farver, og "suger" resten til sig. Rødt reflekterer således mere af den røde farve i lysets spekter, end af de andre farver, og ser derfor rød ud. Rødt opsuger det meste af de andre farver i lyset, så kun den røde farve tilbagekastes og ses. Tilsvarende gælder for de andre farver.