12

Farvede skygger

  En svensk forfatter fortæller at han gik i snevejr med nogle børn, og pludselig råbte de: 'sneen er blå! det er himlen der er faldet ned!". Forfatteren havde vandret i snevejr hver vinter, men havde aldrig lagt mærke til at sneen kunne være blå.

  Sneens skygger er blå eller lilla fordi de kun modtager lys f ra den blå himmel. På baggrund af det gule lys f ra solen, ser skyggerne endnu mere blå ud.
  Ser man skyggen i sneen når solen går ned og især i de sidste minutter, hvor solen skifter farve fra orange, så rød og til sidst purpur, bliver skyggerne grågrønne og til sidst gulgrønne. Dette er så udtalt fordi forskellen i lyshed mellem skyggen og den omliggende sne er meget mindre end i dagtimerne. Solens stråler rammer sneen i en meget lille vinkel, og det diffuse lys fra himlen bliver mere vigtigt.

  Når farvede genstande oplyses af solen reflekteres ofte så meget lys omkring dem at der dannes skygger indeholdende komplementærfarven.

  En grønmalet væg eller et grønt krat kaster lyserøde skygger. En gul væg kaster blå skygger. Dette kan man f. eks. se på en solskinsdag i "Boltens Gård".
  Her i landet er luften næsten altid så mættet med vanddamp, at lyset bliver mere diffust, og skyggerne derved lysere.

  En vinterdag hvor solen stod lavt og lyste klart, så en 6-årig pige og en voksen, på et brændebål. På spørgsmålet om bålets farve, svarede hun: "Det er gult, orange og lidt blåt, røgen er hvid, grå og blå,,.
  "Flammerne har sådanne fine former (viste med armene) , og de skifter hele tiden. Der er også sort og asken er hvid og grå, jorden er sort". Hun fortalte med stor glæde, og dybt koncentreret om at se.
  Dette barn vil aldrig kede sig, for det har i sig glæden for livet, over at være til og få lov til at udforske sig selv og omverdenen. Hvad er noget værd uden den?. Er nogen ting ovehovedet noget værd uden det?.