16

Hjemmelavet gitter-spektrograf.

  Et optisk gitter består af et stykke folie med ca. 5000 lodrette linier pr. cm. I et sort stykke pap udskæres en spalte på ca. 40 x 2 mm. Begge dele anbringes ved hjælp af et par stykker tape, på hver sin ende af et paprør, f. eks. fra en køkkenrulle, og således at gitter og spalte går i samme retning.
  Forsøget skal foregå i et mørkt rum. Man ser gennem paprøret som en kikkert, med gitteret nærmest øjet, idet man drejer spalten så den står lodret, og sigter mod forskellige lyskilder.
  Se på sollys (ikke direkte - kun en spalte i mørklægingen), på stearinlys, på en elektrisk pære, på lamper bag farvet folie, eller kraftigt belyst farvet papir.
  Spektografen afslører at lyset fra solen og fra glødelamper består af alle spekterets farver, som går jævnt over i hinanden.
  Spekteret fra et lysstofrør er derimod ikke helt så jævnt. Det består af farvede linier, idet visse bølgelængder er mere fremtrædende end andre.
  Hvis omgivelserne betragtes gennem gitteret alene, ses sjove farvefænomener. Rødt spredes mindst og blåt mest. Der er som brydningen i et prisme.
  Forsøg med overheadprojektor. Dæk af så der kun er en smal stribe lys. Hold gitteret i dette lys ca. 2 meter fra lærredet. Det hvide lys spredes og opdeles i serier af spektre anbragt symmetrisk til højre og venstre for lyslinien.